Aioli ist eine kalte Creme. Diese Creme isst man zum Beispiel in Spanien und Italien. Aioli besteht vor allem aus Knoblauch, Öl und Salz. Die Creme wird als Vorspeise mit Brot oder Oliven gegessen. Oder sie wird zu Fleisch, Fisch und Gemüse serviert. Aioli ist auch ein typisches Gericht aus der Provence (Frankreich). Es besteht aus Kartoffeln, Karotten, grünen Bohnen, Seeschnecken und Stockfisch. Dazu wird Aioli-Creme gegessen.
Aioli je hladna krema. Ova se krema jede, na primjer, u Španjolskoj i Italiji. Aioli se prije svega sastoji od češnjaka, ulja i soli. Krema se jede kao predjelo s kruhom ili maslinama. Ili se poslužuje s mesom, ribom i povrćem.
Aioli je također tipično jelo iz Provanse (Francuska). Sastoji se od krumpira, mrkve, zelenog graha, morskih puževa i bakalara. S time se jede aioli krema.